Teemat 2019

Tapahtumien AMV-vastaavat ovat yhdessä etsineet tapoja haastaa editoijia tekemään yhä erilaisempia videoita. Tarkoituksenamme on rohkaista ja etsiä uudenlaisia AMV:itä musiikkiteemaisilla erikoispalkinnoilla, jotka jaetaan vuoden 2019 tapahtumissa: Desucon Frostbite, Yukicon, Hypecon, Desucon, Nekocon ja Tracon.

AMV-kilpailut pyörivät tuttuun tapaan tapahtumien valitsemalla tavalla. Teemapalkintoa varten valitsemme kilpailuun lähetetyistä videoista kyseisen tapahtuman musiikkiteemaan sopivat videot. Voittajan valitsee tuomarikaarti, johon kuuluu kyseisen conin AMV-vastaava, AMV.fi:n edustaja, joka ei osallistu kilpailuihin kyseisenä vuonna, sekä yleisön edustaja joka valitaan tapahtumakohtaisesti.

Voittaja julkistetaan AMV-kilpailun yhteydessä eli osana palkintojenjakoa muiden voittajien lomassa. Mikäli video ei läpäissyt tapahtuman tuomariston esikarsintaa, mutta on kuitenkin valittu voittamaan AMV.fi teemapalkinto, pääsee video suoraan finaaliin ja editoijalle varataan salista paikka AMV-kilpailuun. Mikäli kilpailuihin ei saavu yhtään teemaan sopivaa videota, palkintoa ei jaeta.

Desucon Frostbite 2019: Suomiviisut

Haemme tässä teemassa nimenomaan laulettuja lauluja, emmekä esimerkiksi suomalaisten säveltämiä instrumentaaleja kappaleita. Videoon valittu kappale voi olla miltä vuosikymmeneltä tahansa, kunhan se on pääasiassa (80 %) laulettu suomenkielellä. Tämä tarkoittaa sitä, että valittu kappale voi olla 40 vuoden takainen kappale suomalaisesta elokuvasta tai viime vuoden uusi radiohitti. Hyväksyttyjä ovat myös vanhojen suomikappaleiden cover-versiot, kunhan ne on edelleen laulettu suomen kielellä. Hyväksyttäviä ovat myös suomennetut versiot esimerkiksi alun perin englanninkielisistä kappaleista.
Paras Suomiviisu: Meidän tarina - btloov


Yukicon 2019: Lastenlaulut

Lastenlauluissa hyväksyttäviä kappaleita ovat kaikki alun perin lapsille suunnatussa viihteessä esitetyt kappaleet. Tämä kattaa esimerkiksi kaikki lastenlaululevyt, lastenohjelmissa esitetyt kappaleet ja lastenelokuvien musiikit. Hieman häilyvän linjavedon vuoksi hyväksyttäviä ovat myös mitkä tahansa versiot kappaleista sekä lastenlauluista tehdyt cover-kappaleet, kunhan ne lyriikkakappaleiden osalta vastaavat lähes alkuperäisiä sanoituksiltaan.
Paras Lastenlaulu: Unien ritari Nozaki-kun - Chaotickk


Hypecon 2019: Animetunnarit

Animetunnarien teemalla haluamme rohkaista kaikkia editoimaan aasialaisessa animaatiossa kuultuihin tunnusmusiikkeihin. Hyväksymme mukaan kaikki kappaleet, jotka on todennettavasti soitettu aasialaisen animaation alku- tai lopputunnuskappaleina. Kappaleen tulee olla animaation yhteydessä esitetty alkuperäiskielinen versio, oli se esitetty millä kielellä tahansa. Esimerkiksi englanninkieliset kappaleetkin siis käyvät, kunhan ne ovat alkuperäisversio. Emme siis hyväksy kappaleiden myöhempiä käännöksiä, kun ne on käännetty japanista esimerkiksi dubbaamista varten suomeksi tai englanniksi.
Paras Animetunnari: New Defenders - Merezone


Desucon 2019: Euroviisut

Valittu kappale voi olla mikä tahansa Euroviisujen semifinaaleissa tai finaalishow’ssa esitetty kappale. Tällä tarkoitetaan siis Euroviisumaiden yhteisiä semifinaaleja ja finaaleja, mutta ei maakohtaisiin valintaprosesseihin osallistuneita kappaleita. Kappaleen ei kuitenkaan tarvitse siis olla sellainen, joka on ollut kilpaileva yksilö, vaan riittää, että se on esitetty semifinaali- tai finaalishow’ssa. Selkeän linjavedon vuoksi tähän kategoriaan ei hyväksytä kappaleiden cover-versioita, vaan ainoastaan kilpailussa esitettyjä live-versioita tai näiden studioversioita. Suositamme kuitenkin studioversioiden käyttöä. Pidennetyt studioversiot euroviisukappaleista hyväksytään.
Paras Euroviisu: AMV-koulu - Kira & Sawnah


Nekocon 2019: Musikaalit

Musikaalien osalta hyväksyttäviä ovat kaikki sellaiset kappaleet, jotka on todennettavasti esitetty live- tai elokuvamusikaalissa. Tähän käyvät siis laajalti kaikki musikaalikappaleet, kunhan niistä löytyy tallenne tai niiden olemassaolo on muuten luotettavasti todennettavissa. Musikaalien minkä tahansa vuosikymmenen kappaleversiot hyväksytään. Linjavedon selkeyttämiseksi hyväksyttäviä eivät ole kappaleiden alkuperäisversiot, vaikka ne olisivatkin musikaaleihin lainattuja, vaan ainoastaan näiden kappaleiden musikaalissa esitetyt versiot hyväksytään. Hyväksyttäviä ovat sekä live- että studioversiot, mutta suosittelemme euroviisukappaleiden tapaan studioversioiden käyttöä.
Paras Musikaali: Free to Fly - C.A.M. Girls


Tracon 2019: Instrumentaalit

Instrumentaalikappaleista hyväksytään kaikki kappaleet, jotka on koottu ilman ihmisääntä. Koneellisten mutta ihmisääntä muistuttavien kappaleiden käyttö ei ole hyväksyttävää. Selkeyden vuoksi hyväksyttäviä kappaleita eivät ole myöskään esimerkiksi taustalla kuorolaulua sisältävät teokset, vaan ainoastaan kappaleet, jotka on sävelletty pelkästään instrumentteja tai vastaavia käyttäen. Editoijan itse instrumentaaleiksi muokkaamat kappaleet ovat hyväksyttäviä, mutta editoijia suositetaan olemaan tämän osalta tarkkana, sillä yhdenkin puhutun sanan kuuluminen kappaleessa poistaa mahdollisuuden tulla harkituksi teemapalkintoon. Alun perin ihmislaulua sisältävien kappaleiden instrumentaaliversiot hyväksytään. Jotta tämän teeman tunnusmerkit täyttyisivät, videoissa ei saa käyttää puhuttuja dialogiosuuksia tai voice-overeita, vaan ne tulee toteuttaa täysin visuaalisen kerronnan säännöin.
Paras Instrumentaali: Blood on the Keys - Allyanarie